Live η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για ΕΥΠ και παρακολουθήσεις:

8 Δεκεμβρίου 2022

Στο βήμα της Βουλής βρίσκετα αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ και την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

“Είστε ένας εξαπατημένος ή ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός”, αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για θράσος του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάζεται ως θύμα και για αξιοθρήνητη παρουσία του από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έθεσε μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα:

“Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών;

Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών;

Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή;

Τίνος κόμματος τα στελέχη απειλούσαν δημόσια με δεκαετή ποινή φυλάκισης, όσους δεν τηρούν το απόρρητο;

Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ;

Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ προκειμένου να διεξαχθεί έλεγχος στους παρόχους για το αν υπουργοί σας έχουν τεθεί σε παρακολούθηση”;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε, επίσης, γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει μια μήνυση σε κάποιον δημοσιογράφο που έχει προχωρήσει στις αποκαλύψεις, υποστηρίζοντας πως το λόγο έχει η δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να άρει το απόρρητο, υπενθυμίζοντας τα όσα είπαν ο Κώστας Καραμανλής κι ο Αντώνης Σαμαράς.

“Αν όπως λέτε είστε αθώος:

Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν όσοι το επικαλέστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

Συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ, ώστε να μάθουμε αν υπήρξαν διατάξεις για τη παρακολούθηση από την ΕΥΠ όλων αυτών των προσώπων που φέρονται ως στόχοι.

Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ.

Ψηφίστε τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση”.

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε το αίτημα που έκανε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία, καλώντας τον πρωθυπουργό να το επικροτήσει.

Κατόπιν, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Μητσοτάκη κι άλλα ερωτήματα:

«Παρακολουθούσε η ΕΥΠ με νόμιμη επισύνδεση, πέραν του κου Ανδρουλάκη και άλλα πολιτικά πρόσωπα;

Ναι ή όχι; Παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης;

Παρακολουθούσε και άλλους ευρωβουλευτές ;

Τον κ. Κύρτσο, την κυρία Καϊλή;

Παρακολουθούσε τους επικεφαλής των εξοπλισμών;

Παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων”;

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι είπε ψέματα ως προς την παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

«Οι αποδείξεις όλοι γνωρίζουμε που βρίσκονται.

Θεσμικά θα αγωνιστούμε ως το τέλος να τις αναδείξουμε.

Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, για να επαναλάβω τη φράση του Ηλία Ηλιού. Και το κρυφτούλι θα τελειώσει. Είτε το θέλετε είτε όχι. Με τη Δημοκρατία και την Εθνική ασφάλεια δε θα παίζουμε».

Ως προς το νομοσχέδιο, έκανε λόγο για προπέτασμα καπνού που έγινε για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων μια συνταγματική εκτροπή μέσω του περιορισμού της αρμοδιότητας της ΑΔΑΕ και της ενημέρωσης στον παρακολουθούμενο ύστερα από τρία χρόνια και χωρίς να ενημερώνεται για τους λόγους παρακολούθησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως επειδή δεν υπάρχει λόγος εθνικής ασφάλειας η παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ήταν παράνομη.

Πρόσθεσε, εξάλλου, πως και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στο Predator να λειτουργεί στην Ελλάδα είτε από ιδιώτες είτε από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μίλησε, επίσης, και για την «καραμέλα» περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα ως προς τις υποκλοπές, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης όσων διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα και για να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη που διενεργεί την έρευνα.


Δείτε επίσης:


Defacto.news ακολουθήστε μας και στο Google News

error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE