Γιώργος Καστρουνής: «Το θέατρο είναι η ίδια η ζωή μου»(vid)

5 Φεβρουαρίου 2023

της Μ.Μαΐλη

Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Ηθοποιός

Ηθοποιός σημαίνει Φως!!

Ένα από τα πιο «φωτεινά »πρόσωπα που έχω τη χαρά να γνωρίσω είναι ο αγαπητός κος Γιώργος Καστρουνής.

Ποιος είναι ο Γιώργος Καστρουνής;

Ο Γιώργος Καστρουνής είναι Ελληνοαμερικάνος και γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες (Bachelor of Arts) στην Αγγλία στο Kingston University. Στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά (Master of Arts) στο London School of Economics στην Αγγλία και στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης. Η αγάπη του όμως για το θέατρο τον ώθησε να σπουδάσει Υποκριτική και Σκηνοθεσία στο American Academy of Dramatic Arts στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασαν ηθοποιοί όπως ο Robert Redford, Kirk Douglas, Danny DeVito, John Cassavetes. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα (North Dakota State University) στην Αμερική, όπου και απέκτησε το πτυχίο Master of Arts στις Θεατρικές Τέχνες.

Η ενασχόλησή του με τη συγγραφή και το θέατρο άρχισε όταν ήταν ακόμα στο λύκειο. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2008 εξέδωσε ένα λεύκωμα / gift book «ΕΡΑΣΤΕΣ – Ιστορίες και Εικόνες» με τις Εκδόσεις Καλέντη. Το 2010 και το 2012 εξέδωσε δυο βιβλία-ημερολόγια για το 2011 και το 2013, αντίστοιχα, με τις Εκδόσεις Κοντύλι και με τίτλο «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ». Το 2014 εξέδωσε τα «ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-Η Κόκκινη Συλλογή» με τις Εκδόσεις Αμφιθέατρο. Το 2018 εξέδωσε με τις Εκδόσεις 24γράμματα την ποιητική συλλογή με τίτλο, «Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ». Το πιο πρόσφατο συγγραφικό του έργο είναι η ποιητική του συλλογή, «ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ», που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020, από τις Εκδόσεις 24 γράμματα.

Επιπλέον, έχει γράψει θεατρικά έργα τα οποία έχουν παιχτεί από πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες καθώς και από ερασιτεχνικούς και επαγγελματικούς θιάσους στην Αμερική και στην Ελλάδα. Έχει επίσης συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, και σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ως ηθοποιός. Τον χειμώνα του 2018 ανέβασε επαγγελματικά ως παραγωγός και ως σκηνοθέτης ένα δικό του θεατρικό έργο, το «ΘΕΟΣ ΑΠΩΝ», στο «Θέατρο της Ημέρας» καθώς και τον Ιούνιο του 2022, μια σύνθεση 5 μονόπρακτων με ενιαίο τίτλο, «CASUS BELLI» στο «Θέατρο Παραμυθίας» για το οποίο έλαβε το πρώτο βραβείο κειμένου στον Διαγωνισμό Πρωτότυπου Θεατρικού  Έργου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος .

Από τον Δεκέμβριο (4/12/22) ξεκίνησε να κάνει πανελλαδικά «Βιωματικά Σεμινάρια Συναισθηματικής Νοημοσύνης & Επικοινωνίας βασισμένα στο Σύστημα Στανισλάβσκι», με πρώτη στάση τη Λάρισα, στο «Θέατρο Τεχνών Λάρισας».

Από το 1992, είναι διευθυντής του Κέντρου Ξένων Γλωσσών, «i Speak Language School» (πρώην “Αμφιθέατρο-Ξένες Γλώσσες”) στην Καισαριανή (www.ispeak.edu.gr & σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/ispeaklanguageschool).

Το 2009 πραγματοποίησε ένα όνειρο ζωής. Δημιούργησε τη Θεατρική Σχολή «Actors in Action» για παιδιά και ενήλικες, με παραρτήματα στο Κολωνάκι και στην Καισαριανή (σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/actorsinaction

To 2014, ίδρυσε τον δικό του εκδοτικό οίκο, Εκδόσεις ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ (σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/georgekastrounissygrafeasekdotis). Τα «ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – Η Κόκκινη Συλλογή» είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδει με τις δικές του εκδόσεις.

Τέλος, το 2019 δημιούργησε το «EQ Fitness Program», ένα πρόγραμμα βιωματικών σεμιναρίων, για την ανάπτυξη, ενδυνάμωση, και εκγύμναση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης μέσω επιλεγμένων ασκήσεων υποκριτικής (Σύστημα Στανισλάβσκι) [Σελίδα στο Facebook: www.facebook.com/EQ-Fitness-Program-363709850843418]

Τι ακριβώς είναι τα Βιωματικά Σεμινάρια Συναισθηματικής Νοημοσύνης & Επικοινωνίας και ποιος είναι ο στόχος τους;


-Τα Σεμινάρια περιλαμβάνουν Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό, Ασκήσεις Συνδεσιμότητας και Επικοινωνίας, ασκήσεις Ανάπτυξης της Ενσυναίσθησης αλλά και Ενσυνειδητότητας και επιτυγχάνονται μέσω επιλεγμένων ασκήσεων υποκριτικής. Το «Σύστημα Στανισλάβσκι»  έχει ως στόχο να μας απαλλάξει από τα βαρίδια εγκατεστημένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων, ταμπού, και πάσης φύσεως αναστολών.  Αυτές οι δεξιότητες,  αναπτύσσουν και εκγυμνάζουν την Συναισθηματική μας Νοημοσύνη και βοηθούν να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί όχι μόνο στο θέατρο επί σκηνής, αλλά και στην ίδια μας την καθημερινότητα. 

Επίσης τα Σεμινάρια έχουν σκοπό να βελτιώσουν την επικοινωνιακή δεξιότητα των συμμετεχόντων, να αυξήσουν την ικανότητά τους να ασκούν επιρροή, να προσφέρουν ό,τι γνώση χρειάζεται να έχουν για να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ανταπόκρισης, και τέλος να τους τροφοδοτήσουν με όλες τις απαραίτητες τεχνικές ώστε να εκλεπτύνουν και να επεκτείνουν τη φυσική τους αυτή ικανότητα.

Σε ποιους απευθύνονται;

-Τα Σεμινάρια Υποκριτικής Στανισλάβσκι απευθύνονται σε όλους όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και την έκφραση των συναισθημάτων τους, όπως:
 ►Managers
 ►Στελέχη Επιχειρήσεων

 ►Επαγγελματίες των δημοσίων σχέσεων
 ►Ελεύθεροι Επαγγελματίες
 ►Εκπαιδευτικοί
 ►Πωλητές
 ►Δικηγόροι
 ► Γιατροί
  ►Επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
 ► Γονείς
  ►Επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς
  ►Σπουδαστές δραματικών σχολών
  ►Θεατρόφιλοι που επιθυμούν να ανακαλύψουν τα “μυστικά” της υποκριτικής  τέχνης                         


Απαιτούνται κάποιες γνώσεις ή να έχει κάνει ήδη κάποια μαθήματα θεάτρου;

-Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ κάποιος να έχει γνώσεις από θέατρο ή να έχει παρακολουθήσει παρόμοια σεμινάρια για να συμμετάσχει  στα Σεμινάρια αυτά, καθώς οι αρχές του Συστήματος Στανισλάβσκι δεν περιορίζονται μόνο στο θέατρο επί σκηνής, αλλά έχουν ευρύτερες εφαρμογές και στην ίδια την καθημερινότητα μας, και όπως ανέφερα πιο πάνω αφορούν ΟΛΟΥΣ μας. Το ζητούμενο είναι να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί επικοινωνιακά, μέσα από μια σειρά θεατρικών ασκήσεων ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ (ΤΟ “ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ”), ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ, ΚΛΠ. Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι μέσα από τα σεμινάρια αυτά μαθαίνουμε να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τους άλλους και πρώτα από όλα τον εαυτό μας. Έτσι μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά τους φόβους και τις ανασφάλειές μας. Συνάπτοντας, οι τεχνικές του Συστήματος  Στανισλάβσκι προσφέρουν ένα μοναδικό μέσω ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗΣ καθώς βοηθάει όλους μας όχι μόνο στην προσωπική, αλλά και στην κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή!

Ποια είναι τα θέματα των συγκεκριμένων σεμιναρίων;

Τα σεμινάρια καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:
☆Βασικά αξιώματα της υποκριτικής τέχνης σε σχέση με την συναισθηματική νοημοσύνη
☆Αυτοσχεδιασμούς & παιχνίδι ρόλων
☆Τεχνική Meisner
☆Βιωματικές Ασκήσεις πάνω στην:
●Συνειδητοποίηση της υπολανθάνουσας επικοινωνίας
●Στη χρήση της «γλώσσας» της φωνής και του σώματος
●Μεταδοτικότητα και Ύφος
●Βλεμματική επαφή και επικοινωνία
●Ορθή χρήση ακοής και όρασης
●Αποτελεσματική προβολή εαυτού
●Διεκδίκηση, Διαπραγμάτευση, Ευελιξία

Πού μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα μαθήματα;

– Βας. Σοφίας 51, 1ος όροφος, Κολωνάκι, Αθήνα (Μετρό Ευαγγελισμός)
● Μία φορά την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα. Υπάρχουν 2 group: Απογευματινό (17:30-20:00) και το Βραδινό (20:00-22:30)
● Η διάρκεια των μαθημάτων είναι 2.5 ώρες εβδομαδιαίως.
● Τα μαθήματα ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου!
Μια πεζή ερώτηση που ενδιαφέρει τους αναγνώστες μας: Το κόστος των σεμιναρίων είναι «φιλικό» για όσους ενδιαφέρονται;

– Το κόστος των σεμιναρίων, πραγματικά είναι όχι απλά «φιλικό», αλλά όσοι φίλοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα για να το διαπιστώσουν.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείς με το θέατρο και σε ποια ηλικία το κατάλαβες;

-Όταν τελείωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στα οικονομικά στην Αμερική και άρχισα να εργάζομαι σε διάφορες πολυεθνικές εταιρείες στη Νέα Υόρκη, αντιλήφθηκα πολύ γρήγορα πως αυτός ο τρόπος ζωής δε μου ταίριαζε, δε με εξέφραζε. Ένιωθα ότι με περιόριζε ως άνθρωπο και πως δεν μου έδινε τις δυνατότητες να εκφραστώ και να ανακαλύψω τον βαθύτερο εαυτό μου. Ήθελα να βγω από το αποπνικτικό κουτί της επαγγελματικής ρουτίνας και σίγουρα από τη ζώνη άνεσης μου (comfort zone). Έψαχνα για προκλήσεις καλλιτεχνικές! Επίσης σε μια μεγάλη εταιρεία τα πράγματα είναι σχετικά απρόσωπα και δε σου δίνεται πάντα η ευκαιρία να είσαι δημιουργικός, καθώς υπάρχουν διαδικασίες, κανόνες, χρονοδιαγράμματα, συστήματα, μέθοδοι που πρέπει να ακολουθείς και όσο και να θες δεν μπορείς να αγνοήσεις.

Έτσι, όταν εντελώς τυχαία πήγα κάποτε να παρακολουθήσω ένα μάθημα υποκριτικής στη  Νέα Υόρκη, στη φημισμένη σχολή, “The American Academy of Dramatic Arts”, κατάλαβα πως εδώ μπορούσα να νιώσω ο εαυτός μου και πολύ πιο ολοκληρωμένος. Τότε πήρα την απόφαση να κάνω μια μεγάλη ανατροπή στη ζωή μου, να παρατήσω τις πολυεθνικές, και να ακολουθήσω τα “θέλω” μου, τα όνειρά μου, και να σπουδάσω υποκριτική! Ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα ποτέ στη ζωή μου!

Υπάρχει κάποιο κρυφό όνειρο σχετικά με το θέατρο που θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;

Ναι σίγουρα υπάρχει! Θα ήθελα να ανεβεί επαγγελματικά ένα ολοκληρωμένο μου θεατρικό έργο με τίτλο, «Θεός Απών», που ανέβηκε σε δική μου σκηνοθεσία, στο Θέατρο της Ημέρας στους Αμπελόκηπους, το 2018. Το έργο πήγε εξαιρετικά καλά στο box-office, μιας και οι δέκα παραστάσεις που δώσαμε ήταν sold-out! Το έργο είναι ένα κοινωνικό δράμα και αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Έχει να κάνει με μια ομάδα αστέγων και το πώς βιώνουν τον ρατσισμό και αποκλεισμό από την κοινωνία. Κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν καθημερινές μάχες  επιβίωσης . Έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή και ένα αναπάντεχο τέλος (ανατροπή).

Επίσης το έργο πραγματεύεται το θέμα της μοίρας, ως τετελεσμένου γεγονότος, και το ζήτημα της ευθύνης που μας αναλογεί για τη διαμόρφωσή της. Τα διλήμματα που τίθενται στο κοινό αφορούν το κατά πόσο εμείς οι άνθρωποι είμαστε έρμαια τυχαίων και ανεξέλεγκτων γεγονότων ή είμαστε οι απόλυτοι διαμορφωτές της ζωής μας. Ο τίτλος του έργου, “Θεός Απών”, υποδηλώνει την πεποίθηση της εγκατάλειψης από το Θεό, που φέρουν πολλοί άνθρωποι και που μπορεί να οφείλεται στην ανεπάρκεια των αισθήσεών μας να τον αντιληφθούμε και όχι στην ανυπαρξία του. Το έργο καλεί λοιπόν το κοινό να προβληματιστεί πάνω σε ερωτήματα που έχουν απασχολήσει εδώ και αιώνες την ανθρώπινη νόηση και παραμένουν αναπάντητα. 

Τώρα είμαι στη φάση που προσπαθώ να έρθω σε επικοινωνία με διάφορους παραγωγούς για να ξανανέβει αυτό το έργο επαγγελματικά. Ευελπιστώ να τα καταφέρω μιας και ο κύκλος της παραγωγής στην Ελλάδα είναι πολύ κλειστός.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου καλλιτεχνικά σχέδια;

-Τα μελλοντικά νου σχέδια είναι να διευρύνω την έκταση και το εύρος των θεατρικών σεμιναρίων μου. Πιο συγκεκριμένα:

Α) Θέλω να ξεκινήσω σεμινάρια θεατρικής γραφής, πρώτον γιατί η ειδικότητα μου στο μεταπτυχιακό που έκανα στις Θεατρικές Τέχνες στην Αμερική ήταν ακριβώς αυτό, και δεύτερον γιατί ασχολούμαι ενεργά με αυτό. Η συγγραφή είναι το μεγάλο μου πάθος.

Β) Θέλω να κάνω σεμινάρια υποκριτικής όχι μόνο για ερασιτέχνες ηθοποιούς αλλά και αποκλειστικά για επαγγελματίες ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Γ) Να συνεχίσω αδιάκοπα το συγγραφικό μου έργο, είτε το λογοτεχνικό (ποίηση) είτε το θεατρικό (θεατρικά έργα).

Δ) Να εξακολουθώ να ανεβάζω δικά μου θεατρικά έργα, καθώς μόνο τότε θεωρείται ένα θεατρικό έργο ολοκληρωμένο ─ όταν παιχτεί μπροστά σε ένα κοινό. Ένα θεατρικό έργο μόνο στο χαρτί, σαν κείμενο, είναι ημιτελές.

Ε) Να οργανώσω σεμινάρια υποκριτικής πανελλαδικά καθώς μετά το επιτυχημένο  “Βιωματικό Σεμινάριο Συναισθηματικής Νοημοσύνης & Επικοινωνίας με το Σύστημα Στανισλάβσκι”  που έκανα στη Λάρισα στις 4.12.22, είδα πόσο πολύ η επαρχία έχει ανάγκη από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Η ανταπόκριση που είχα από τον κόσμο που το παρακολούθησε ήταν φανταστική, και έτσι αυτό μου δίνει το έναυσμα να συνεχίσω τα ταξίδια μου σε διάφορες άλλες πόλεις, για να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό η αποτελεσματικότητα του «Συστήματος Στανισλάβσκι», όχι μόνο όσον αφορά την υποκριτική τέχνη, αλλά και ως μέσο αυτοβελτίωσης και ανάπτυξης της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.

Ευχαριστώ τον Γιώργο Καστρουνή για τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας!

Το Θέατρο και γενικά όλες οι μορφές τέχνης είναι η «τροφή» της ψυχής μας.

Οι φίλες αναγνώστριες και αναγνώστες που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου μπορούν να επισκεφτούν τα ακόλουθα link του FACEBOOK ή στο κινητό που ακολουθεί:
●ΠΡΟΦΙΛ (George Kastrounis A): https://www.facebook.com/george.kastrounisa
●ΣΕΛΙΔΑ: ACTORS IN ACTION, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Καστρουνής): https://www.facebook.com/actorsinaction
●ΚΙΝΗΤΟ: 6944386730
●Email: gekelk@hotmail.com

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΤΡΟΥΝΗΣ, Acting Coach,
American Academy of Dramatic Arts New York City,
Master of Arts in Theater Arts, USA


Δείτε επίσης:


Defacto.news ακολουθήστε μας και στο Google News

error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE