Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο

5 Σεπτεμβρίου 2023

Από 33 μέχρι και 50 ευρώ κυμαίνεται το μέσο μηνιαίο τιμολόγιο ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, στο οικονομικότερο πρόγραμμα της κάθε εταιρείας ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μπορούν να βρουν οι καταναλωτές στην πλατφόρμα e-katanalotis (κλικ εδώ), οι τιμές αυτές αφορούν στα οικιακά τιμολόγια, καθώς σε αυτές έχει συνυπολογιστεί το κόστος της μεγαβατώρας, το κόστος του παγίου της κάθε εταιρείας, αλλά και η κρατική επιδότηση των 15 ευρώ.

Ενώ χαμηλότερο είναι το κόστος για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς σε αυτή την περίπτωση η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αυξημένος κρατικός προϋπολογισμός για τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές, αγρότες και τον Σεπτέμβριο ανέρχεται σε 21,4 εκατ. ευρώ και στόχο έχει να καλύψει τις αυξημένες τιμές της κιλοβατώρας μεταξύ 8 και 19,6 λεπτών/Kwh, η οποία οδήγησε τη μέση χρέωση στα 13,8 λεπτά/kWh, χωρίς τις εκπτώσεις.

Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων για τον Σεπτέμβριο

Ήρων: Χρέωση 11,25 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,1125 ευρώ/kWh) στο πρόγραμμα SIMPLY GENEROUS HOME, με ενσωματωμένη την έκπτωση 10%.

NRG: Χρέωση 15,99 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα OnTime.

Zenith: Χρέωση 18,4 λεπτά ανά kWhστο βασικό της πρόγραμμα Power Home Basic.

about:blank

Protergia: Χρέωση 9,46 λεπτά, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ κατά 6% στο πρόγραμμα Value Plus.

Watt+Volt: Χρέωση 18,28 λεπτά στο πρόγραμμα Reward, ενώ διαμορφώνεται στα 12,28 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας.

Elpedison: Χρέωση 15,77 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα Συνέπεια Day, συνυπολογίζοντας το bonus εμπρόθεσμης εξόφλησης.

Volton: Χρέωση 0,0945 ευρώ ανά κιλοβατώρα (9,45 λεπτά) με έκπτωση συνέπειας στο πρόγραμμα Volton Energy Control.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Χρέωση 12,4 λεπτά ανά KWh στο πρόγραμμα Μaxi Free+.

Ελίν: Χρέωση 0,275 ευρώ/Kwh στο πρόγραμμα Power On! Home Bonus+.

We energy: Χρέωση 0,145 ευρώ/Kwh για τα νοικοκυριά στο πρόγραμμα We Blue και έκπτωση συνέπειας 10% για τους δικαιούχους.

Volterra: Χρέωση 13,98 λεπτά τόσο για νοικοκυριά, όσο και για επιχειρήσεις.

ΔΕΗ: Χρέωση 15,5 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 11,4 λεπτά/KWh.

Οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια

Υπενθυμίζεται πως οι κρατικές ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια στα οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, δεν έχουν εισοδηματικά κριτήρια και δίδονται ανεξαρτήτως παρόχου.

Αναλυτικά οι ενισχύσεις:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 15 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
  • Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση αυξάνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε στα 15 ευρώ/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.


Δείτε επίσης:


Defacto.news ακολουθήστε μας και στο Google News

error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE