Λίβανος: Νέες μάχες σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων – Δείτε βίντεο

8 Σεπτεμβρίου 2023
Δεκάδες οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους προσπαθούσαν να αποδράσουν από τον βόρειο τομέα του καταυλισμού, όπου επικεντρώνονται οι μάχες

Εχθροπραξίες ξέσπασαν χθες Πέμπτη το βράδυ στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Αΐν αλ Χέλουα, στον νότιο Λίβανο, όπου ήδη σκοτώθηκαν δεκατρείς άνθρωποι σε σφοδρές συγκρούσεις πριν από μερικές εβδομάδες, δήλωσε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στις μάχες αναμετρώνται και πάλι μικρές ισλαμιστικές οργανώσεις και η Φάταχ, η παράταξη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ακούγονταν πυρά αυτομάτων όπλων και εκτοξευτήρων ρουκετών, διαπίστωσε δημοσιογράφος του AFP επιτόπου.

Δεκάδες οικογένειες μαζί με τα παιδιά τους προσπαθούσαν να αποδράσουν από τον βόρειο τομέα του καταυλισμού, όπου επικεντρώνονται οι μάχες, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασαν συγκρούσεις την 29η Ιουλίου στον Αΐν αλ Χέλουα ανάμεσα σε εξτρεμιστικά ισλαμιστικά γκρουπούσκουλα και τον στρατιωτικό βραχίονα της Φάταχ. Επρόκειτο για τα πιο σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στον καταυλισμό εδώ και χρόνια.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες οργανώσεις είναι συχνές στον Αΐν αλ Χέλουα, όπου ζουν 54.000 παλαιστίνιοι πρόσφυγες, στους οποίους προστέθηκαν χιλιάδες άλλοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.

Ο Λίβανος μετρά πάνω από 450.000 παλαιστίνιους πρόσφυγες καταγεγραμμένους από την υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια γι’ αυτούς, την UNRWA, όμως ο πραγματικός αριθμός των Παλαιστίνιων που παραμένουν ακόμη στη λιβανέζικη επικράτεια είναι περίπου 250.000, εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης, κατά εκτιμήσεις αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε επίσης:


Defacto.news ακολουθήστε μας και στο Google News

error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE