Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Την Κυριακή στις 22:30 οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων

29 Σεπτεμβρίου 2023

Στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής (8/10) αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων για τις 13 Περιφέρειες της χώρας και τους 6 μεγαλύτερους δήμους. Αυτός είναι ο στόχος που έχουν θέσει τα αρμόδια στελέχη της Singular Logic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αυριανών εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εφόσον καταστεί εφικτό, ο αριθμός των δήμων για τους οποίους θα υπάρξει εκτίμηση θα φθάσει τους 10.

Αν και οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εξελιχθεί σε σημείο που να υπάρχει εκτίμηση δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες, όμως, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ισως να χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά παραπάνω.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Greece, όσον αφορά στους λόγους αυτής της «καθυστέρησης» είναι αρκετοί. Ο ένας είναι ότι έχουμε δύο κάλπες. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα τμήματα με μονό αριθμό θα ξεκινήσουν με την καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές, ενώ εκείνοι σε αυτά με ζυγό αριθμό θα αρχίσουν από τις περιφερειακές εκλογές. Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρχει μία καθυστέρηση να υπάρξει ένα αρκετά καλό δείγμα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές εκτιμήσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι το… μέγεθος των ψηφοδελτίων. Σε πολλούς δήμους της χώρας ο μίνιμουμ αριθμός υποψηφίων που πρέπει να έχει μία παράταξη -συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τις δημοτικές ενότητες- ξεπερνά τους 120-150. Όμως, δεν υπάρχει όριο όσον αφορά το μάξιμουμ με αποτέλεσμα να υπάρχουν ορισμένες υπερβολές όπως το ψηφοδέλτιο σε δήμο σε μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων που περιλαμβάνει 493 υποψηφίους!!! Είναι προφανές ότι η καταμέτρηση στο συγκεκριμένο δήμο δεν θα είναι καθόλου απλή υπόθεση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Όπως και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εξοπλισμένοι με tablets όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, γνωστό πλέον ως SRT.

Η Singular Logic έχει ήδη αποστείλει τα tablets στους εκλογικούς αντιπροσώπους των 22.722 τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε περίπτωση προβλήματος σε κάποιο tablet, η ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να επιστρέψουν τα tablets μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών και θα παραλάβουν ξανά μία συσκευή πριν την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής. Ένας από τους λόγους για την επιστροφή είναι οι πιθανές ζημιές στα tablets. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη Singular Logic, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο αριθμός των χαλασμένων tablets ήταν περίπου 150.

  • Τα αποτελέσματα των δημοτικών και- νομαρχιακών εκλογών 2023, θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο από το CNN Greece.


Δείτε επίσης:


Defacto.news ακολουθήστε μας και στο Google News

error: Defacto.news
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE